De Mannendag!

 

Mannendag verklaard via ‘Melvipedia’

 

 

Mannendag?

De mannendag is een tweejaarlijks uitje van een achttiental vrienden. Op steeds weer andere locaties, in binnen- en buitenland. Een poëtische beschrijving werd onlangs opgetekend: ‘ Mannendag, dat is een optimale mix van lichamelijke ontspanning, geestelijke ontspanning en een nachtelijke ontspanning’ . Een minder elegante, maar wel duidelijke omschrijving is: ‘een vrijgezellendag, zonder dat er iemand gaat trouwen’. Overdag is er actie: paintbal, honkbal, trefbal, voetbal….’s Avonds wordt de maaltijd gezamenlijk genuttigd. Daarna theater, bios, concert of een dropping en vervolgens wordt een plaatselijk dranklokaal bezocht en gaan de voetjes van de vloer. Dat is de Mannendag.

Ontstaansgeschiedenis
De eerste Mannendag vond plaats in 1995. De aanleiding voor de eerste editie, toen nog niet Mannendag geheten, was het feit dat tijdens stapavonden van de mannen steeds vaker ook spelersvrouwen (‘vriendinnen van‘) aanhaakten. Alhoewel hun aanwezigheid werd gewaardeerd, was het gevolg dat avonden ‘anders’ werden. Er werd daarom een stapavond georganiseerd waarop alleen mannen welkom waren. Het succes was enorm, de avond te kort. Gevolg was dat de oorspronkelijke avond in de loop der jaren werd aangekleed. Al bij dag en dauw verzamelen, sport & spel, overnachtingen, weekenden …

Statuten
Er zijn geen statuten. Er is geen bestuur, geen voorzitter, zelfs geen drijvende kracht op de achtergrond. De Mannendag is een organisch, zichzelf steeds weer verversend en ontwikkelend concept. De statuten hebben zich langzaam gevormd in de hoofden, maar zijn niet zonder slag of stoot tot stand gekomen. Het vergde lange, soms heftige, discussies, niet alleen tijdens de mannendagen, maar ook ervoor en erna. Aanwezigheidsplicht, geheimhouding, frequentie, kosten, het royeren van mannen, overnachtingen… Nu, na jaren, zijn de spelregels redelijk duidelijk, maar beschreven zijn ze niet. En dat willen we ook niet, ze kunnen immers zo maar weer, geheel organisch, veranderen…

Organisatie
Alle mannen komen aan de beurt om mannendagen te organiseren. Tijdens de Mannendag worden twee gelukkigen, bij loting, aangewezen om de volgende editie te organiseren. Voor de loting komen alleen die mannen in aanmerking die nog ‘aan de beurt zijn’ om hun tweede, derde of vierde Mannendag te organiseren. Door op deze wijze te loten zorgen we er niet alleen voor dat iedereen netjes aan de beurt komt, bijkomend voordeel is dat de kans groot is dat er organisatiekoppels ontstaan van mannen die elkaar normaalgesproken niet zo vaak meemaken. Die leren elkaar goed kennen, want een goede Mannendag organiseren vraagt van de organisatoren een paar avonden gezamenlijk brainstormen, bellen en regelen.

Wie zijn de gelukkigen?
Wie zijn de mannen? De basis ligt in Castricum. Een meerderheid van de mannen kent elkaar van de middelbare school, het Bonhoeffer College. De overigen zijn later aangewaaid als huisgenoot, studiegenoot, ‘ broertje van’ en/of ‘ stand-in die mag blijven’. De oorspronkelijke groep uit 1995 is qua aantal nauwelijks veranderd. Ondertussen zijn er 18 mannen, maar de praktijk leert dat er, door werk, vakanties, verjaardagen van oma’s of andere vormen van overmacht, meestal circa 15 mannen aan de streep staan. Ook al wordt het niet hardop geroepen, toch leeft in de groep het idee dat 18 man voorlopig de tax is. Dit is voor het organiserende tweetal nog een goed te behappen aantal. Ook in intermenselijk opzicht zou een groter aantal mannen de sociale cohesie uithollen. Want het is tijdens een volgeboekte Mannendag nu al een hele opgave alle afzonderlijke mannen echt even goed te spreken te krijgen… In de wandelgangen is wel gefluisterd dat de Mannendag met de laagste opkomst (11 man), in sociaal opzicht de meest geslaagde was!

Geheimhouding
Al vrij snel kozen de organisatiekoppels ervoor de inhoud van de komende Mannendag geheim te houden. De genodigden worden zelfs nog op een dwaalspoor gezet als zij op de uitnodiging lezen dat zij paspoort, zonnebril of pot vaseline mee moeten nemen. De geheimhouding leidt steeds weer tot wilde speculaties en gemijmer over wat ons te wachten staat.

Typisch Mannendag
Er zijn meer typische Mannendagzaken. De Mannendag; • vindt in principe plaats in het derde weekend van april en september; • is niet per se met overnachting; • hoeft niet per se veel te kosten; • kan zowel in grote steden als piepkleine oorden plaatsvinden; • wil tijdens een lustrum nog wel een extra goed gevierd worden; • kan ook minder flitsende elementen bevatten, zoals een coopertest of het uitspitten van een tuin; • wordt nog wel als vehikel gebruikt om een van de mannen extra in het ‘zonnetje’ te zetten, door hem een konijnen- of Teletubbypak aan te trekken.