MD2: De PolderMannendag

Poldersport in De Kwakel
Karten in Mijdrecht
Chinezen in de Marco Polo
Stappen in De Tap

Het Verslag: 

's Ochtends vroeg verzamelen de mannen zich in de Marco Polo, toendertijd een veilige thuishaven voor vele mannen. De eerste Mannendag is er veel gezegd en geschreven, maar vandaag moet ook blijken of er toekomst zit in ons Mannendag idee. De eerste gehele dag ook. Extra spannend! Maandenlang de vragen "Wat gaan we doen?" en "Waar gaan we heen?" Strikte geheimhouding boven alles. Slechts 2 mannen weten meer, maar omzeilen handig de opmerkingen, wilde gokken en de gezette valstrikken. Ook deze ochtend probeert iedereen het nog even, natuurlijk. Aan de hand van de benodigde kleding en attributen die meegesjouwd moeten worden kan eigenlijk alleen maar worden afgeleid dat het een actieve dag zal worden. Binnen of buiten? Weer of geen weer?

Na een snel kopje koffie is het tijd om de auto in te stappen, op weg naar de eerste activiteit. Het is een mooie dag. De voorjaarszon laat zich geregeld zien. Zelfs op enkele tientallen meters van de eerste bestemming lukt het de mannen niet om de activiteit te raden. We zitten dan ook in een stukje onbewoonde wereld dat 'De Kwakel' heet, alwaar de moedige mannen zich zullen onderwerpen aan het POLDERSPORTEN!

In de aanloop naar de prutsloten moet er in 2 teams een parcourtje worden afgelegd. Een rustige start? Geen denken aan. De competitieve geest van onze 16 mannen zorgt voor een ware strijd op leven en dood. Een vreugdedans voor de winnaars. Duizenden smoezen en aantijgingen voor de verliezende groep. Dan maar op naar de polder. De doelstelling wordt door een Poldersportmarshall c.q. boerenzoon duidelijk verkondigd: "Zorg ervoor de overkant van elke sloot droog te behalen". Een eenvoudige opdracht, zo lijkt het, maar niets is minder waar. Het meerendeel van de mannen gaat kopje onder in sloot nummer 1. Ed toont een klassestaaltje camoufleren met modder a la Sly Stallone in Rambo II. Vaal helpt hem hier natuurlijk een beetje mee, altijd even kameraadschappelijk, die Vaal. De instructeur wijst erop dat je elkaar hard nodig hebt om de overkant droog te halen. Iets zegt me dat we deze sloten dan toch beter op eigen krachten hadden kunnen bestormen.

Na de koude douche terug naar de Marco Polo. Hoezo uit eten? In de statuten van de Mannendag is niet voor niets het begrip 'low budget' opgenomen. Chinees kunnen we dus beter gaan halen. We hebben een druk programma, dus tempo vereist. Na de ranzige nas(i)partij nog snel een kopje koffie en een woordje van Vaal en Gert. In wiens kopje is de lepel blijven steken? Schut bekent schuld en wijst Danny aan als partner in crime voor Mannendag 3.

Op weg naar Mijdrecht al even de stuurmanskunsten bekeken van de andere chauffeurs. Wie vormt het grootste gevaar tijdens het karten? Vaal heeft de meeste ervaring, maar sleept vele kilo's meer mee dan een Mel of Cap, die automatisch als favorieten worden bestempeld. De uitleg van de Baanmarshall. Niemand luistert. Iedereen is al bezig met de race. De koppies staan strak, Buk heeft 'the Eye of the Tiger'. Dan de pakken aan en de hoofdnetjes op. Nu gaat het gebeuren. Een kwartiertje later zit het er al weer op. Iedereen heeft zijn eigen verhaal over de langzaamste kart, pech onder weg of die illegale inhaalmanoeuvre. De organisatie kijkt nog eens rond. Wordt er genoeg gelachen, zit de stemming er nog in? Het zit wel goed.

Terug naar Amsterdam, snel door naar de kroeg. Een Mannendagdag gaat pas voorbij als er ook gedronken kan worden. De Tap blijkt de juiste lokatie. Er wordt gelachen en gelald, gedronken en gerookt. Het was een geslaagde dag. Op naar de volgende...

Vaal & Gert

Datum: 
Locatie: 
Organisatie: 
Foto’s en video’s: 

April, 1996 
De Kwakel, Amsterdam, Mijdrecht
Gert, Vaal
Klik hier

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *